Basistraining sociale veiligheid voor kinder- en jongerenwerkers

‘Een goede herder zet zijn leven in voor zijn schapen’ (Johannes 10 vers 11). Met deze bijbeltekst begon de mentoravond op 30 augustus. De avond was een oproep om een goede herder te zijn: iemand die zorg draagt voor anderen, en speciaal voor kinderen en jongeren.


Nu de activiteiten met kinderen en jongeren na de zomerperiode weer gaan beginnen, zijn de kinder-en jongerenwerkers bij elkaar voor een kick off. Het doel van deze dag is om met elkaar visie te delen over de inzet voor kinderen en jongeren. Wat drijft ons? Hoe kunnen we de kinderen en jongeren op de beste manier tot hulp zijn? En hoe organiseren we onze activiteiten op een goede en veilige manier?

Jeugdleider Reng spreekt over Jezus, die aan Petrus vroeg: “Heb jij mij lief?” Toen Petrus bevestigend antwoordde, kreeg hij de opdracht om de lammeren te weiden en de schapen te hoeden. “Dus als je met je hele hart van Jezus houdt, dán kun je een goede herder zijn.  En als iemand wil dat de kinderen en jeugd bewaard blijven voor dingen die hen kunnen schaden, dan is het Jezus wel!”

Jaarlijkse kick-off voor mentoren

Een belangrijk onderdeel van deze avond is de basistraining sociale veiligheid van BCC Nederland voor kinder- en jeugdwerkers. Niels, één van de vertrouwenspersonen binnen BCC Nederland, geeft met enthousiasme en toewijding uitleg aan de mentoren over de visie van BCC op kinder- en jeugdwerk. Ze krijgen praktische handvatten om een respectvolle omgeving te creëren waarin ieder kind zich veilig en gewaardeerd voelt.

Een veilige gemeente

Een veilige gemeente is geen vanzelfsprekendheid. Daarom hebben we duidelijke afspraken gemaakt die we actief uitdragen aan iedereen die met kinderen en jongeren werkt. Het beleid voor sociale veiligheid is allereerst gericht op preventie: het voorkomen of zo vroeg mogelijk stoppen van ongewenst en onacceptabel gedrag. Als gemeente staan we voor nultolerantie als het gaat om grensoverschrijdend gedrag of misbruik in welke vorm dan ook. Daarom moeten we erop voorbereid zijn om te handelen bij een vermoeden van grensoverschrijdend gedrag. De kinder- en jeugdwerkers weten hoe ze om moeten gaan met signalen van dergelijk gedrag en ondertekenen ook zelf een verklaring waarmee ze de richtlijnen onderschrijven. Daarnaast heeft BCC Nederland vertrouwenspersonen aangesteld waar je terechtkunt als je zorgen hebt.  

Samen aan de slag

Aan het einde van de bijeenkomst gaan de mentoren in groepjes aan de slag. Ze werken verder om wat ze hebben gehoord te verwerken tot een praktisch plan per doelgroep. Daarbij vullen zij ook de risico-inventarisaties in per activiteitenavond, waarbij ze denken aan fysieke veiligheid (bijvoorbeeld bij sport) en aan sociale veiligheid, zoals het voorkomen van buitensluiten en ander pestgedrag. Het leidt tot interessante gesprekken en een grotere bewustwording van de belangrijke taak die je hebt als kinder- of jeugdwerker.

Meer informatie

Lees meer over het beleid voor sociale veiligheid op website van BCC Nederland op de pagina ‘Een veilige gemeente’. Ook de beleidsdocumenten ‘Veilig kinder- en jongerenwerk’, het protocol seksueel misbruik en de contactgegevens van vertrouwenspersonen zijn terug te vinden op de website van BCC Nederland.

De cursus is praktisch en concreet.

Naast de getuigenissen drukken ook de liederen op deze avond een verlangen uit naar meer liefde en geduld voor de jongeren.

De mentoren luisteren aandachtig.

Zowel jongvolwassenen als moeders en vaders zetten zich in voor het kinderwerk.

Na de tijd is er gelegenheid om per doelgroep afspraken voor het nieuwe seizoen te maken.

De mentoren luisteren naar elkaars ideeën

en nemen de tijd om risico- inventarisaties in te vullen.

Ze zijn gewend om met elkaar samen te werken in een open, goede sfeer.