Feestelijke samenkomst met een gelukkigmakende boodschap 

Dat we feest kunnen vieren naar aanleiding van het leven dat een voorganger ons heeft voorgeleefd, is geweldig. Bert Brouwer hoopt dit jaar 70 te worden, is 20 jaar voorganger geweest van BCC Groningen en heeft nu dat stokje overgedragen. Ter gelegenheid hiervan heeft gemeente Groningen een waardig feest georganiseerd op 19 maart.  

De gemeente in de provincie Groningen begon in de jaren ’70 met een paar gezinnen in huiskamers, en is in de loop der jaren gegroeid tot ruim 300 leden die samen een hechte en blije gemeente vormen.  

Eenheid door het kruis

Op het feest heerste grote dankbaarheid voor wat God heeft gedaan voor deze gemeente, voor de vreugde en eenheid die er is door de verkondiging van het kruis. Hierover zong een groep broeders aan het begin van de samenkomst een lied:

Het geheim van een gelukkig leven

Als je de zaal binnenkwam zag je mooi gedekte tafels en op het scherm stond een foto van een blije Bert. Zo kennen we hem; altijd blij. Als je hem niet zou kennen, dan zou je eerste indruk kunnen zijn: het gaat deze man gemakkelijk af in zijn leven. Maar wie hem kennen weten dat hij beproefd is en zijn persoonlijke omstandigheden niet altijd zo jaloersmakend zijn geweest. En dat is nou juist zo interessant voor ons, wij hebben allemaal omstandigheden waarin we beproefd worden. Wat is het geheim van een blij leven? 

Zo kennen we Bert; altijd blij!

Jan Hein Staal, die Bert kent van voordat hij als jonge man in de gemeente kwam, begon de feestelijke samenkomst met de tekst die ook op het scherm stond als spreuk voor deze dag: “God geeft de nederigen genade!” Hij las uit de eerste brief van Petrus, hoofdstuk 5 vers 1-6. Bert heeft als mede-oudste en herder de kudde van God gehoed en er toezicht op gehouden, vrijwillig, als een voorbeeld voor de kudde. Hij heeft niet geheerst over de kudde, hij voelde zich niet zo bekwaam, hij kende zijn afhankelijkheid van de Opperherder. Vaak vroeg hij ook om raad en hechtte enorm aan de samenwerking met zijn medebroeders. Wat houdt Bert van de mensen! Hij draagt ze op zijn hart, zoekt ze op en bidt voor ze. ‘ 

God is zo nauwkeurig en wetmatig. Hij keert zich tegen hoogmoed, maar Hij wil ons zo graag genade geven. Om dat te kunnen dragen hebben we een behandeling nodig, zodat we ons niet gaan verheffen als God genade geeft. In Deuteronomium 8 staat dat God zijn volk op de proef stelt, zodat we zelf geen eer nemen en Hem niet vergeten als Hij ons zegent. 

Jan Hein las voor uit 1 Petrus 5 over wat het betekent om een voorbeeld voor de kudde te worden.

Dit is zo belangrijk voor ons allemaal, voor ons persoonlijke leven, voor ons gezin, en voor de gemeente!  

Een geweldig feest voor jong en oud

Velen getuigden tijdens deze samenkomst van hun dankbaarheid voor Gods woord en voor dit leven dat we in de praktijk kunnen zien en meemaken.  

De feestelijke catering, de spelletjes voor de kinderen, de openingsband en een humoristische act na het feest; alles bij elkaar maakte deze dag tot een geweldig feest voor jong en oud. 

En: nu Bert het stokje van voorganger heeft overgedragen, stopt hij niet met zijn herdersdienst aan de gemeente. Een herder ben je voor het leven zolang Gods liefde voor de mensen in je hart is.  

Ook de kinderen zongen een feestelijk lied: “Ik voel me veilig, in de gemeente is het goed. Bedankt voor wat u voor ons doet!”
Gezellige onderonsjes in de pauze bij de jongeren, die ook heel blij zijn met het voorbeeld van Bert
Jong en oud genieten van de opbouwende en bemoedigende bijdragen
De humoristische act aan het eind van het feest was een mooie afsluiting
Met deze band zat de sfeer er meteen goed in