Vlak voor Pasen bruiste het op Brunstad, in het Noorse Melsomvik, van leven, dankzij een internationaal jongerenkamp dat duizenden jongeren van over de hele wereld aantrok.
Ook jongeren uit Nederland reisden af naar het christelijke jongerenkamp, waar de brief van Paulus aan de Romeinen een hoofdthema vormde voor de bijeenkomsten. Bijbelonderricht afgewisseld met activiteiten, variërend van avontuurlijke buitensporten tot het maken van muziek, dat is het concept voor de jongerenkampen die worden georganiseerd door Brunstad Ungdomsklubb (Brunstad Jeugdclub).
Vereniging Active
De Nederlandse jongeren nemen deel als leden van Vereniging Active, die de reis naar Noorwegen organiseert en de deelname aan de camps van Brunstad Ungdomsklubb (BUK) faciliteert. De camps vormen hoogtepunten in het jaar voor de jeugdgroepen van de BCC-gemeenten. Om deel te kunnen nemen aan het camp biedt Active een spaarmodel aan. Zo kunnen de deelnemers gericht sparen voor de camps en als jeugdgroep leven ze er samen naartoe.
Thema-avond met Bijbelonderricht
Wat zo’n jongerenkamp nu zo aantrekkelijk maakt? We vragen het aan twee deelnemers uit Groningen, Imre en Jente. Imre is enthousiast over de thema-avond waarin de Romeinenbrief centraal staat. Dankzij Bijbelstudieavonden in de aanloop naar het camp hebben ze daar als jeugdgroep naar toegeleefd. Tijdens het camp kwam de boodschap extra binnen, door films, muziek, panelgesprekken en een interactieve quiz.
Imre: “Tijdens de thema-avond hoorden we in een van de animatiefilmpjes dat het belangrijk is om geen enkele kleine, slechte gedachte te laten groeien.”
De jongeren leren op deze avond dat het mogelijk is om te groeien in heiligmaking: dat je steeds meer op Jezus gaat lijken. Dat komt onder andere naar voren in een meeslepende animatiefilm, die de jongeren meeneemt naar het jaar 50 na Christus. Daar komen ze terecht bij Paulus in Korinthe, waar hij zijn brief aan de Romeinen schrijft.
Jente: “De thema-avond vond ik het mooiste van alles. Wat me vooral aansprak is om dood te zijn voor de zonde. Er werd verteld dat als je dood bent voor de zonde en levend voor God, zondigen dan geen keuze meer is, want je hebt dan al een besluit genomen.”
Voor elk wat wils
Om een camp met zoveel jongeren goed te laten verlopen, is alles tot in de kleinste details voorbereid. De activiteiten zijn divers: van ijshockey en volleybal tot aan gamen. Jente vertelt: “Ik deed de activiteiten studio en maritiem. Met ‘studio’ gingen we een eigen liedje maken. We mochten zelf de melodie en de tekst bedenken en het helemaal zelf uitwerken! Dit had ik nog nooit eerder gedaan. En bij ‘maritiem’ gingen we grote krabben vangen vanuit een boot. Ik heb ook nieuwe mensen leren kennen! Ik was gewoon een beetje aan het tekenen en toen kwam er iemand bij ons zitten, ze kwam uit Canada.”
Imre is ook enthousiast over het aanbod: “Door dingen samen te doen bouw je een sterke band op met de jongeren om je heen. En het is natuurlijk veel beter dan de hele tijd op je telefoon bezig te zijn, waarbij je in je eigen wereldje opgaat.”
En dat is ook een van de doelen van het camp: het helpt jongeren om oog te hebben voor elkaar en stimuleert een gezonde sociale ontwikkeling.
“Een positieve invloed op de rest van je leven”
De bijeenkomsten en de sfeer van het camp maken grote indruk op de deelnemers. Imre zegt: “Tijdens de samenkomsten hoorden we dat alle dingen meewerken ten goede voor wie van God houdt. Als je dit als jongere mag horen en er ook in gaat geloven, dan kan je niet anders dan dankbaar zijn met hoe God je leven leidt! Dat heeft een positieve invloed op de rest van je leven!”