Samen bouwen

“Gaan we dit alsjeblieft elk jaar doen?” vroeg één van de kinderen hoopvol aan het einde van een paar dagen huttenbouwen. Tijdens het kinderweekend dat in de meivakantie plaatsvond waanden de kinderen zich voor even dappere ridders uit de Middeleeuwen – en ze hoorden ook over de helden uit de Bijbel

Vijf prachtige ‘ridderhutten’ inclusief kantelen, ophaalbruggen, gevangenissen en glijbanen staan te schitteren op het terrein van BCC Groningen. Hoe is dit in één weekend tot stand gekomen?

Ruim zeventig vrijwilligers van BCC Groningen hadden zich van tevoren aangemeld om het laatste weekend van april extra feestelijk te maken voor de kinderen. Ze hebben verschillende workshops voorbereid, bijvoorbeeld één waarbij de kinderen een houten zwaard en schild kunnen verven, met hun eigen naam erin gegraveerd. De workshop waarbij kinderen een eetbaar plantje inclusief eetbaar plantenpotje en ‘potgrond’ konden maken, viel ook erg in de smaak. 

Er stonden verschillende springkussens voor de kleine kinderen. En natuurlijk waren de teamleiders goed voorbereid; allerlei ridderattributen waren aangesleept, waar de groepsnamen al op stonden. Tussendoor konden de kinderen fruit, wafels, lolly’s en suikerspinnen halen of zich laten schminken. Overal was aan gedacht. 

Active Sport- en activiteitenvereniging

Active Sport- en activiteitenvereniging is verbonden aan BCC Nederland en onderschrijft de geloofsgrondslag van BCC Nederland. De vereniging heeft vier afdelingen verspreid in Nederland en organiseert activiteiten ondersteunend aan het gemeenteleven, op het gebied van sport, spel, cultuur en reizen voor diverse doelgroepen. In 2023 organiseert zij onder andere de deelname aan de jeugdkampen van Brunstad Ungdomsklubb (Brunstad Jeugdclub), maandelijkse tot tweewekelijkse activiteitenclubs en de voetbal- en ijshockeytraining voor kinderen en jongeren.

Veel (jong)volwassenen binnen BCC Nederland zetten zich als vrijwilliger in voor vereniging Active, en dragen er op die manier aan bij dat kinderen en jongeren positieve ervaringen opdoen en hun talenten kunnen ontwikkelen in een veilige omgeving met christelijke waarden. Lees meer op: www.verenigingactive.nl  

Meer dan 70 vrijwilligers

We vroegen Cathrine, één van de vrijwilligers, waarom zij tijd maakt om tijdens dit weekend te helpen. “Dat al deze kinderen later kunnen terugkijken op een hele mooie en veilige kindertijd, dat is mijn drijfveer. Ik vind het geweldig om dit te mogen doen en de kinderen beter te leren kennen. Mijn taak was vooral om de kinderen van 3-6 jaar te begeleiden. Het was een fantastisch weekend, waar vooral de kinderen, maar ook de jeugd en volwassenen, hebben genoten. En het weer was ook top! Ik vond het zo mooi om te zien hoe alle kinderen de hele dag door spelen en bouwen met elkaar, zo leuk! En naarmate de schilden en zwaarden van de workshops klaar waren, zag je ze ook hoe er steeds meer ridderspelen ontstonden met elkaar.”

Helden van vroeger en helden van nu

Op zaterdagavond sloten de kinderen aan bij de jeugdsamenkomst en vertelde Hans, één van de kinderwerkers uit BCC West Nederland, over Efeze zes vers tien: “Wees krachtig in de Heer en in de sterkte van Zijn macht.” Hans gaat verder: “Jullie hebben een ridderdag gehad, de tijd van de ridders wordt ook wel de donkere middeleeuwen genoemd. Er was veel slechts in die tijd. Maar toen stonden de ridders op, zij kwamen op voor het goede, het recht en het edele. In de bijbel staat over richters, dat waren ook een soort ridders, zoals Simson. God maakte hem extra sterk. God zelf gaf hem die kracht, want Simson had een verbond met God. Diezelfde grote God staat ook met zijn sterke armen om jou heen, ook al ben je nog maar klein.” Als afsluiting van de avond zongen de kinderen een lied uit het kinderliedboek (Amandelbloesem).

De volgende dag was er nog gelegenheid om de hutten af te werken en in de hutten te spelen. Als echte ridders reden de kinderen op de houten stokpaardjes, vielen elkaars hutten binnen, lagen in de hangmatten of takelden hun ophaalbrug op. De hele meivakantie werd er nog gebruik gemaakt van de hutten en er zullen vast veel kinderen hopen op nog meer huttenbouw weekenden in de toekomst.

Romme (hieronder op de foto te zien) vond het heel leuk dat we dit weekend allemaal bij elkaar waren. “Dat is veel leuker dan bijvoorbeeld met z’n tweeën”, zegt hij, “Als je met alle kinderen bij elkaar bent is het heel gezellig en je kunt zo’n weekend ook veel leren. Het leukst om te doen vond ik met pijl en boog schieten. En het was ook heel leuk dat mijn broertje jarig was en zijn verjaardag kon vieren.”