Toekomstvisie zet jongeren aan tot actie


In de nacht van 25 op 26 maart verzamelen zich een kleine 200 jongeren uit vijf internationale gemeenten in de zaal van BCC Groningen voor een actiefeest.  Jongeren uit Seattle in de Verenigde Staten volgen het feest op afstand. Aanleiding is een nieuwe actie, genaamd Driv (Drive) die tijdens de Nieuwjaarsconferentie is gelanceerd door de gemeente in Bergen, Noorwegen.

De wereldwijde actie heeft alles te maken met de jongerencamps van Brunstad Ungdomsklubb (BUK) en met het bezoeken van de christelijke conferenties van Brunstad Christian Church (BCC). En er is goede reden voor deze actie, zo vertelde Peter Tischhauser, manager van BCC Event:

“Velen maken tijdens de camps beslissende keuzes om als discipel van Jezus te willen leven, en daarom is het een centraal onderdeel van ons zendingswerk dat de jongeren er moeite voor doen om daar te komen.”

De actie is erop gericht dat zoveel mogelijk jongeren volgens een eigen plan gaan sparen: allereerst om naar de BUK-camps te kunnen gaan, en vervolgens voor hun toekomstig verblijf tijdens de conferenties van BCC op Brunstad (Oslofjord Convention Center) in Noorwegen.

Het actiethema is ‘Driv’ (Noors), dus: ‘Drive’. Dit spreekt tot de verbeelding: de jongeren als F-1-coureurs onderweg naar de finish, hun spaardoel, ondersteund door een team van helpers en supporters, waardoor de hele gemeente betrokken is bij de actie.

Jongeren uit diverse landen verzamelden zich in de zaal van BCC Groningen voor het actiefeest.

Versterkt de banden tussen jeugdgroepen over de hele wereld

Om de banden tussen de gemeenten wereldwijd verder te versterken, zijn alle jeugdgroepen die willen deelnemen, ingedeeld in één van de 15 internationale teams. De jeugdgroep van BCC Groningen trekt in deze actie samen op met de jeugdgroepen van de gemeenten in Hamburg, Exter, Waltrop (alle drie Duitsland), Hamar (Noorwegen), Seattle (VS) en Groningen (Nederland).

Speciaal voor dit actiefeest zijn ook de teamleiders vanuit Hamar naar Nederland gereisd. Salome uit Hamar is één van hen: “Ik geloof dat dit een hele leerzame periode is voor ons als jongeren. Wij krijgen met deze actie een positieve boost om nieuw en creatief te denken, met als doel om zoveel mogelijk op Brunstad te kunnen komen.”

Reng, jeugdleider in BCC Groningen, vult aan: “Het hoofddoel van deze actie is dat de jeugd geholpen wordt om een persoonlijk leven met God te krijgen. Het bezoeken van de camps en conferenties op Brunstad is een middel om dat doel te bereiken. Dat is toch fantastisch?”

Reng is enthousiast voor het doel van de actie: dat jongeren een persoonlijk leven met God krijgen.
Salome (2e van rechts op de foto) reisde vanuit Hamar in Noorwegen naar Nederland voor het actiefeest.

Waar gaat de actie over?

Zoals gezegd bestaat de actie uit twee delen. Het eerste deel richt zich op de camps van BUK, een christelijke jeugdvereniging in Noorwegen. In Nederland organiseert de Active sport- en activiteitenvereniging de deelname van de Nederlandse jongeren aan deze camps. De jeugdclubs zorgen samen voor werk en manieren om fondsen te werven, en het toeleven naar de camps is een belangrijk onderdeel van de hele belevenis.

Het tweede deel van de actie is gericht op de jongeren tussen de 18 en 26 jaar. Via het spaarplan van de Samvirk- coöperatie kunnen zij sparen voor toekomstige overnachtingen op Brunstad tijdens conferenties. Een fantastische mogelijkheid zodat ook de volgende generatie zich kan verzekeren van een verblijfsplek op Brunstad.

Een van de vele geloofsversterkende avondbijeenkomsten tijdens het BUK SummerCamp van het afgelopen jaar.
Actieleiders Ruben en Gjermund (in het rood) uit Bergen lanceerden de actie, die geïnspireerd is door de Formule 1, tijdens de afgelopen nieuwsjaarconferentie van BCC.

“Zo doen we het hier”

Vriendschappelijke wedstrijden en creatieve ingevingen hebben tientallen jaren bijgedragen aan resultaat en de ontwikkeling van onze gemeente. In 2012 is BCC begonnen met maandelijkse tv-uitzendingen om ons te helpen gefocust te blijven op het bereiken van onze gemeenschappelijke doelen. Die doelen zijn onder andere het creëren van een veilige, positieve omgeving voor de jeugd, en om de jongere generaties en iedereen die dat wil te leren om Jezus’ geboden te onderhouden.

Berit Hustad Nilsen van secretariaat van de BCC-federatie is ervan overtuigd dat de diverse acties een belangrijke oorzaak zijn van de eenheid die is ontstaan tussen geloofsgenoten uit alle werelddelen: “Het vieren van mijlpalen en behaalde doelen heeft ertoe bijgedragen dat het een feestreis is geworden die de gemeente heeft samengevoegd tot één gemeente, niet gehinderd door landsgrenzen en cultuurverschillen. Zo doen we dat hier. En alles wat we doen is gekoppeld aan het doel dat ons zo dierbaar is – namelijk om de levenskrachtige boodschap te delen die Jezus aan alle mensen en nieuwe generaties heeft gebracht.”

Zie de start van de actie-uitzending vanuit Brunstad met een indrukwekkend orkeststuk dat voor de gelegenheid is gecomponeerd:

Drive Theme
Jongeren in Groningen zijn enthousiast voor de actie