‘Wees een voorbeeld’ – Herfstcamp 2023

Er hangt een prettige spanning in de lucht als ruim 3.600 jongeren zich verzamelen in het Oslofjord Convention Center, Brunstad in Zuid-Noorwegen. Ze komen uit 19 verschillende landen om een weekend samen door te brengen. Naast diverse activiteiten zijn er christelijke jeugdbijeenkomsten, een thema-avond en beleven ze van alles met vrienden uit de hele wereld.

Ook uit Nederland nemen ruim 350 jongeren deel aan het herfstkamp, dat is georganiseerd door Brunstad Ungdomsklubb (Brunstad Jeugdclub). Lees ook het artikel ‘ontmoet vier jongeren op het herfstkamp’ op de nationale website van BCC Nederland.

Thema-avond

Een centraal onderdeel van dit jongerenkamp is een feestelijke avond met als thema ‘Wees een voorbeeld’. Deze avond vormt tevens de afsluiting van een 8 weken durend Bijbelstudieproject. Tijdens de thema-avond worden de deelnemers uitgedaagd om na te denken over hoe je een goed voorbeeld – een goede mentor of herder – kunt zijn voor de jongeren om je heen. Verschillende mensen delen hun persoonlijke ervaringen en benadrukken hoe waardevol een goede mentor in hun leven is geweest.

“Het was een fantastisch camp!”

Voor Marleen (links op de foto) was het haar eerste camp. “Het was heel leuk en gaaf en natuurlijk ook heel erg opbouwend.

De thema-avond en de lichtshow hebben de meeste indruk op mij gemaakt. Er is behoefte aan mensen zoals jij in de gemeente,’ hoorden we, die zin zal ik nooit vergeten.

De activiteit die ik gekozen had, was ‘art’ (kunst) dat was erg leuk, we hebben veel gelachen en iedereen had iets moois gemaakt.”

“Mijn leven kan een positieve invloed zijn”

Rob, een 27-jarige mentor uit BCC Groningen, ondernam met een aantal jongens een wandeltocht door de Noorse bergen. Hij zegt: “Als mentor kan ik vooral dáár helpen, waar ik zelf hulp en kracht heb gekregen. Al snel besef je dat je tekortschiet als je anderen wilt helpen. Maar dan mag ik vrijmoedig naar God gaan en Hem vragen om mij te helpen. Op die manier kan mijn leven een positieve invloed zijn en kunnen de jongeren Gods goedheid ervaren, waardoor ze zelf een verlangen krijgen om discipelen van Jezus te worden.”

De camps zijn van onschatbare waarde voor de tieners, vindt hij. “Jongeren worden van alle kanten beïnvloed, bijvoorbeeld door alles wat ze zien op sociale media. Dat is vaak niet in positieve zin. De camps bieden tegenwicht: ze ervaren de liefde van hun mentoren, en horen tijdens de samenkomsten een hoopvolle boodschap, dat het ook voor hen mogelijk is om Jezus na te volgen – ongeacht hun achtergrond, of wat er in het verleden is gebeurd. Mijn doel als mentor is dat ik hun kan leren om van Jezus te houden, die Zijn leven voor hen heeft gegeven. Het geeft mij een enorme blijdschap om daaraan bij te mogen dragen.”

Zowel Marleen als Rob kijken alweer uit naar een volgend BUK camp, en te zien aan alle stralende gezichten op de foto’s zijn zij zeker niet de enigen.