‘Bidden helpt’- Oudere meisjesclub (OMC)

Om de week, op vrijdagavond, krioelt het van de kinderen en jongeren op de parkeerplaats bij de zaal van BCC Groningen. Dit zijn namelijk de avonden waarop zij, per leeftijdsgroep, bij elkaar komen om samen een activiteit te doen en te praten over Gods Woord. Maar hoe gaat zo’n avond dan? En waar hebben ze het precies over?

Door: Rosanne

Om te beginnen is het goed om te weten dat er in BCC Groningen wel zeven verschillende clubs zijn, met allemaal een eigen groep mentoren (begeleiders) die zich inzetten om elke clubavond zo goed mogelijk te laten verlopen. Zowel qua geloofsopbouw als qua activiteit zorgen ze ervoor dat er elke keer iets nieuws te horen en te beleven is voor de jongeren en kinderen. Daarbij is het doel dat zij God beter leren kennen en een veilige, goede kinder- en jeugdtijd hebben in een christelijke omgeving.

Active Sport- en activiteitenvereniging

De recreatieve en sportieve activiteiten worden georganiseerd en bekostigd door Active Sport- en activiteitenvereniging. Deze vereniging onderschrijft de geloofsgrondslag van BCC Nederland. De vereniging heeft vier afdelingen verspreid in Nederland en organiseert activiteiten ondersteunend aan het gemeenteleven, op het gebied van sport, spel, cultuur en reizen voor diverse doelgroepen. 

Lees meer op: www.verenigingactive.nl

Deze keer lichten we een avond uit van de oudere meisjesclub, de OMC. Elly is daar één van de mentoren en ik vraag haar wat haar motiveert om zich in te zetten voor de meiden van twaalf tot achttien jaar. Ze heeft daar een eenduidig antwoord op: ‘Liefde! In Johannes vijftien vers dertien staat dat niemand een grotere liefde heeft, dan dat hij zijn leven inzet voor zijn vrienden. Diezelfde liefde en goedheid heb ik ook gekregen in de gemeente en die wil ik graag doorgeven.’

Elly speelt op de gitaar, terwijl we samen lied 49 uit Amandelbloesem zingen:
‘Bidden tot God is een sterke macht. Dan gaat het lukken, want de Heer geeft kracht’.

Een goede voorbereiding

Elly vertelt wat er voorafgaat aan een clubavond. ‘In samenwerking met de andere clubleiding gaan we brainstormen. Wat kunnen we doen? Wat vinden de meiden leuk? We zoeken een juiste locatie en dan gaan we inkopen doen, want bij een mooie avond hoort ook frisdrank en wat lekkers! We willen er altijd een mooie feestelijke avond van maken, zodat de clubavonden hoogtepunten zijn voor alle meiden’.

Een paar dagen van tevoren heeft Elly in de appgroep aan de meiden gevraagd of ze alvast een paar delen uit het hoofdstuk ‘Een rijk gebedsleven’ uit het boek van Esther Smith wilden lezen. Op deze manier komen de meiden voorbereid op de club. ‘Het is echt enorm belangrijk om een persoonlijke verbinding met God te krijgen. Door te bidden kun je kracht, geloof, wijsheid en openbaring krijgen’.


We lezen samen een hoofdstuk uit het (e-)boek van Esther Smith.

‘We kunnen eenvoudig bidden: Lieve God, vul mij met alle lust tot het goede.’ 

Geloofsopbouw staat centraal

‘Maar waarom is de activiteitenavond gecombineerd met geloofsopbouw?’ Het voelt bijna als een domme vraag als ik het antwoord van Elly hoor: ‘Gods Woord kan ze bewaren voor het kwade en kan ze intens gelukkig maken, dat heb ik zelf ervaren!’ 

‘Gods Woord kan ze intens gelukkig maken.’

Eén van de mentoren legt uit aan de meiden dat we niet per se op onze knieën hoeven als we willen bidden. We kunnen bijvoorbeeld ook bidden op de fiets naar school toe, want God hoort ons altijd. Nadat we het hoofdstuk samen hebben gelezen, vertellen verschillende meiden hoe zij in hun dagelijks leven gemerkt hebben dat God luistert naar gebed en dat bidden hen heeft geholpen in verschillende situaties. 

Na een lied over gebed, is het tijd voor wat lekkers en we beginnen aan de activiteit. Er zijn dit keer allerlei creatieve dingen voorbereid: zo kunnen we pompoenen snijden, kaarsen verven en armbandjes maken. En voor degenen die houden van actie is er ook nog een lasergame toernooi in het donker.

Elly vertelt dat zij tijdens de activiteit probeert om zich zo bewust mogelijk te zijn van haar omgeving. ‘Heeft iedereen het goed? Is het voor alle meiden een geslaagde avond? En als dat niet het geval is, wat kan ik eraan doen om het een feest te maken voor iedereen? We willen dat iedereen zich welkom, veilig en betrokken voelt.’ 

Cynthia (13) vertelt ook graag iets over de OMC: 

‘Op de OMC is het super leuk! De activiteiten zijn echt gaaf en je bent er met al je vriendinnen. Het zijn soms echt actieve activiteiten en soms wat rustigere activiteiten, maar het is altijd leuk. De laatste keer hadden we het over bidden. Wat me aansprak is dat ik altijd kan bidden. Het hoeft niet zo te zijn dat ik altijd op mijn knieën ga, maar ik kan vragen in mijn hoofd aan de Here God: “Wilt u mij nu krachtig sterken?” En dan hoort Hij mij en sterkt Hij mij. God heeft mij nog nooit in de steek gelaten.’

Hoe zo’n clubavond gaat, en wat de Bijbelse boodschap is, is elke keer weer anders. Maar er is altijd een goed gevuld programma met geloofsopbouw en activiteiten. Een avond samen met leeftijdsgenoten die van God houden en het goed willen maken voor elkaar.