Bible Kids weekend: een tijdreis naar David

Een grote ballonnenboog, versierde ruimtes en goed voorbereide kinderwerkers en ouders; alles was tot in de puntjes verzorgd. Want 50 enthousiaste kinderen van BCC Groningen stonden op vrijdagavond 17 maart klaar om te beginnen aan een tijdreis… 

Net als de vorige Bible Kids Explorers dag maakten ze in groepjes een digitale reis, dit keer naar de tijd van David en Saul. Het thema voor deze reis was ‘reinheid’: waarom het belangrijk is om je hart rein te bewaren voor God! 

Bijbelverhaal komt tot leven door video’s en opdrachten 

Het interactieve programma Bible Kids Explorers is ontwikkeld door BCC Media en biedt kinderen en hun begeleiders een unieke manier om de Bijbelverhalen tot leven te wekken met video’s en (online en offline) opdrachten. De kinderen zagen in een van de filmpjes hoe Saul door de profeet Samuel tot koning werd gezalfd. Maar Saul was ongehoorzaam aan God en daarom moest God een nieuwe koning kiezen. 

De poster waarop Saul, David en Samuel afgebeeld
Deze meisjes overleggen samen tijdens de online opdrachten

Aan de hand van puzzeltjes, opdrachten en filmpjes leerden we Saul kennen, en zagen we hoe het steeds slechter met hem ging, omdat hij zijn hart niet rein bewaarde en boos en jaloers werd op David. David hield zijn hart rein, hij wilde Saul geen kwaad doen, ondanks dat Saul hem wilde vermoorden en hij zelfs jarenlang voor Saul moest vluchten. David vertrouwde op God, hij had rust en wachtte tot God hem koning zou maken. 

Van het verhaal van David en Saul heb ik goed onthouden dat het vaak begint met een klein beetje zonde, en dat het dan nog niet zo erg lijkt. Bij Saul begon het ook met een klein beetje, en daarna werd het steeds erger. – Luuk 

God kijkt naar je hart 

Bij een van de spelletjes mochten de kinderen aangeven wat zij goede eigenschappen vonden voor een koning, bijvoorbeeld kracht, humor of wijsheid. Hierna leerden ze dat God niet naar het uiterlijk kijkt, maar dat hij zoekt naar iemand met een rein hart. 

Het was een mooi weekend met mooie filmpjes en leuke spelletjes tussendoor. We hebben gehoord over hoe je helemaal voor God kunt leven en je hart kunt bewaren. – Grethe

‘Ik ga morgen mijn schermtijd inzetten om dit spel te doen!’ zei één van de kinderen terwijl hij fanatiek op de spatiebalk drukte om het ‘online hart’ te openen voor diamanten.  
Om de beurt kunnen de kinderen een van de spelletjes doen, terwijl de anderen helpen.

Nachtspel, logeren en een gezellig ontbijt  

De tijdreis bestond uit twee delen, die tot in detail waren voorbereid door de vele vrijwilligers die zich inzetten voor het kinderwerk in onze gemeente. Vrijdagavond na het eerste deel was het tijd voor een nachtspel waarbij de kinderen letters konden verzamelen. Deze letters vormden de zin: “Bewaar je hart rein!” 
 
Die avond logeerden de kinderen bij vier verschillende adressen en de volgende ochtend was de zaal omgebouwd tot een heus restaurant! Elke tafel had een menukaart en de kinderen konden zelf hun ontbijt kiezen, wat aan tafel werd geserveerd. 

Het was een heel leuk weekend, het logeren en het ontbijt was extra leuk. We hebben met het thema geleerd dat je je hart goed kunt bewaren. – Camilla

Deze jongens lossen samen een rebus op, om erachter te komen in welke grot David zich had verstopt.
Veel vrijwilligers zijn betrokken bij dit werk, om aan elk kind aandacht te kunnen geven.


Tweede deel van de tijdreis 

Die zaterdagochtend beleefden de kinderen het tweede deel van de reis naar de tijd van David, en ze wisten de vragen uit de quiz goed te beantwoorden! Samen met de kinderwerkers en ouders vertrokken ze naar het bos voor een picknick en een spelletjesmiddag. 
 
Moe maar voldaan kwamen ze thuis, met een grote glimlach, grootse verhalen en het verlangen om hun hart rein te bewaren. 
Bekijk ook de (introductie)video van de aflevering over David.

Of bekijk de filmpjes en opdrachten nogmaals via de site van Bible Kids.

Vrijwilligers helpen achter de schermen om het ontbijt voor de kinderen voor te bereiden.
Eén van de groepen tijdens de spelletjesmiddag in het bos.